sake,miso,soy sauce,vinegar,mirin are foundations of japanese cuisine.All are made from koji malt.In this workshop,you will learn how to make koji malt while enjoying fermented meals to introduce you to the traditional and contemporary landscape of food culture in kyoto.
Mr nakaji,the main facilitator,trained at Terada-Honke sake brewery in Chiba,and has been organizing koji malt workshop throughout Japan.
The venue,Kyoto Moyashi House,was once a shop where moyashi koji malt seed was produced 100 years ago.


We hope you can join us and enjoy a memorable weekend in a historicant significant setting amidst a pleasant autumn season atmosphere in Kyoto.

 

 

酒、味噌、醤油、酢、みりん、日本調味料は全て麹から作られます。

 

今回は京都で日本の調味料の要、麹作りをご自身でも作っていただけるレベルmでしっかり学んでいただき、その過程で発酵食、そして京都の食文化もお楽しみいただこうという企画です。

 

麹つくりは、現在全国で麹作り合宿を主宰されているなかじさんに教えていただきます。

会場は、100年前は種麹を作っていた「もやし屋さん」だった京都もやし町家さんです。

ご縁ある素晴らしい町家で京都の秋を感じていただきながら、ご参加頂く皆様に深く心にとどまる時間をお過ごしいただければ、と思っております。

 

 

Teacher

 

 

NAKAJI MINAMI TOMOYUKI

 

expert of koji culture

 

Graduated from Kyoto University of Art and Design Ceramic Course. After learning traditional performing arts (wadaiko, dance, and song) at Kodo Cultural Foundation, he studied cooking and self-sufficient lifestyle under a cooking expert, Ms. Deco Nakajima. He had engaged in natural brewing sake at Terada-Honke as a Kuroudo (head sake brewer) for 8 years, and learnt fermentation and philosophy of life from Mr Keisuke Terada. Through brewing sake, he acquired fundamental knowledge of koji mold and fermentation. He started his own business and actively works to convey a low of koji and fermentation, organizing seminars related to Koji, fermentation, bodywork, and meditation.

 

なかじ(南 智征)・・・Koji Master・麹文化研究家・発酵冒険家・元寺田本家蔵人頭。

  

京都芸術短期大学陶芸科卒業。京都造形大学中退。海外を放浪。鼓童文化財団研修所卒業、伝統芸能(和太鼓、踊り、唄)を学ぶ。料理研究家中島デコ氏に師事、料理と自給的暮らしを学ぶ。自然酒造り酒屋寺田本家に8年間勤め蔵人頭としてお酒作りに携わる。発酵と人生哲学を寺田啓介に師事。日本酒を通して麹・発酵の原理を学ぶ。その後独立。麹と発酵の法則を伝える活動を始める。

 

全国で麹、発酵、カラダ、瞑想の講座を開催。

 

 

●主な活動

 【なかじの麹の学校】全国で麹作りの講座を開催

 

  ・Japanes 日本語紹介記事/→発酵マガジンhakkola

  ・Engrish /→hakkola

 

 

●Books / 著書 →amazon

・「寺田本家の酒粕レシピ」(PHP研究所)

・「酒粕のおいしいレシピ 寺田本家蔵人の酒粕料理帳」(農文協)

・「みなみ屋さん 玄米ごはんと野菜のおかず 手作りする発酵保存食」(パルコ出版)

・「毎日のマクロビオティック みなみ屋さんのお弁当」(パルコ出版)

・「お酒を楽しむ人のための簡単マクロビオティックレシピ」(洋泉社)

 

●活動内容

・  発酵講座、講演(酒粕・麹・発酵の講座)

・   カラダとココロの講座(呼吸と瞑想の講座)

・   腸と発酵のコンサルタント、発酵イベントのオーガナイズ

  

 

●SNS

・Facebook

・Twitter …@nakaji_minami / 発酵冒険家 なかじ

・Instagram …@nakaji_minamiya / なかじ 南 智征

・Blog アメブロ /  腸と発酵とココロとカラダ

 

■Interpreter

Chisato Maeda


Tour Coordinator & Licensed Guide Interpreter.
She studied agro-ecology for her masters degree in the Netherlands, and travelled around small villages in India, Bhutan and Japan to learn traditional knowledge of food culture and ethnobotany. She organizes off-the-beaten village tours and experience programs related to food culture and sustainable rural livelihoods.


オランダの大学院でアグロエコロジーを研究中、食文化や民俗の知恵を訪ね、インド、ブータン、日本の小さな農村を歩く。海外向け食農ツーリズムのコーディネーター&通訳ガイドとして活動中。

 

里山文庫
http://www.satoyamalibrary.org/

■Guest Speaker

Akihiko Sukeno / HISHIROKU

 

種麹屋 菱六 助野彰彦

NAKAHIGASHI

 

草喰なかひがし

http://www.soujiki-nakahigashi.co.jp/

VOLVER

 

ボルベール

http://volver.jp/

HAKKOUSHOKUDO KAMOSHIKA

 

発酵食堂カモシカ

http://kamoshika.kyoto.jp/

NAKANOKOAN

 

京都中之光庵

www.nakanokoan.com

OKASHIMARU

 

御菓子丸

https://ja-jp.facebook.com/okashimaru/

ASAHIYAKI

 

朝日焼

http://www.asahiyaki.com/

KITCHEN MINORI

 

キッチンみのり

http://kitchen-minori.com/


 

 

 

Schedule

 

 

2017.10/6~8

 

 

 

 

 

maximum number of participants:25 person  


Participartion Fee:148000 JPY

※Early Bird campaign 125800 JPY! (In august) 

 

 


Cost includes: Lunches,Dinners,Transportation fee during the seminer , English interpretation , and a Textbook.


The cost does not included:Accommodation,Transportation to the kyoto moyashi house(A neighborhood guest house is available upon request)

 

募集人数:25名様

 

 

参加費:148000円

 

早期申込割引

8月中お申し込みは125800円となります。 

 


6日から8日までの

昼食・夕食代金、移動の際の交通費、英語通訳、テキスト代を含みます。

京都もやし町家まではお客様各自でお越しください。

 

ご希望の際はご宿泊は最寄りのゲストハウスをご案内いたします。

 

 

 

 

share!

 

 

 

 

Reservation Procedure / 予約方法

 

 

 

 

We need formal reservation for attending this program.

 


Step 1: Please fill in following form and send email to: masuji90@maia.eonet.ne.jp

 

1 :下記事項をmasuji90@maia.eonet.ne.jpまでご送付ください。

 

 

・Reservation Form:

・Name
・Home Address
・E-mail Address
・Phone number
・Date of Birth
・Nationality

 

 

 


Step2: Please note that we need payment by credit card or paypal in advance. We will send confirmation letter after we confirm your payment.

 

2 : 事前決裁が必要です。クレジットカードまたはペイパルでお支払いが確認できましたら予約確認メールを送付します。

 
- Payment method (Credit Card)
https://schophoe.thebase.in/

 

 

 -Early Bird campaign 125800 JPY! (In august) 

 

 


Cancellation Policy :キャンセルの場合の取り扱いについて


- 7day before the seminar start date 100%
- 14day before the seminar start date 70%
- 20day before the seminar start date 50%

 

 

 


The seminar will be guaranteed when the participants reaches more than 8 persons. We will 100% refund the participation fee, if the tour will be cancelled.

 

 

 


Facebook Page
https://www.facebook.com/events/1169671936510173/

 

Step 1

 

Contact

 

to masuji90@maia.eonet.ne.jp 

 

 

コードを入力してください。:

メモ: * は入力必須項目です

 

 

 

Step 2 

 

 

Reservation

 

↓↓↓ 

 


 

 

 

 

 

Photo